Často kladené otázky

Čaj má dlhú a zaujímavú minulosť, vzrušujúcu a príjemnú budúcnosť. O to menej prekvapujúce je, že o čaji vzniká tak veľa zaujímavých a milých otázok. V TEEKANNE Vám radi odpovieme na Vaše otázky a pomôžeme Vám odhaliť delikátne tajomstvá tohto aromatického nápoja.

Všeobecne, všetky potraviny, okrem minerálnej a stolovej vody, obsahujú určitú výživovú hodnotu a dodávajú telu energiu. Každopádne, výživové hodnoty jednotlivých potravín sa líšia a rovnako je to aj s čajom. Dôvodom je rôzny podiel bielkovín, uhľohydrátov, proteínov a tukov v potravine, ako aj rôzny podiel alkoholu a organických kyselín, ktoré sa zohľadňujú pri výpočte obsahu energie.

Nakoľko sa naše bylinné a ovocné čaje skladajú z mnohých rôznych sušených rastlinných a ovocných častí, aj čaje obsahujú všetky výživné hodnoty plodov a bylín z ktorých sa skladajú. Výživné látky prechádzajú pri výrobe čaju čiastočne do extraktu a odovzdávajú spoločne s aromatickými látkami typickú chuť a aj nepatrnú výživovú hodnotu.

Čaj z červeného kríka, alebo aj rooibos, či masajský čaj sa vyrába z fermentovaných mladých výhonkov a listov podobných ihličiu, ktoré sú z rastliny Asphalatus linearis, zdomácnenej v Južnej Afrike. Červený krík patrí k rodine bôbovitých (Luguminosae) a dorastá do výšky medzi 50 a 200 cm.

Pred fermentáciou sa listy a špičky vetví narežú na cca 0,5 cm dlhé kusy, navlhčia sa vo vode, roztlačia a naložia do vrstiev od 10 do 15 cm na 8 až 24 hodín na fermentáciu. Tak sa vytvárajú aromatické látky a listy zmenia farbu zo zelenej na červeno-hnedú, typickú farbu čaju z červeného kríka. Následne sa nechajú schnúť na slnku jeden až tri dni.

Čaj z červeného kríka neobsahuje na rozdiel od čierneho alebo zeleného čaju žiaden kofeín.